+380 67 8485881
nataliya.kotulska@rogearson.com

23 Oct 2020

Як дістатися своєї мрії та подолати цикл змін?

Перший крок на шляху до мети — вирішити, що ви не стоятимете на місці.
Джон Пріпонт Моргант

Як часто ви чули від людей, які досягли успіху, що саме великий біль від ситуації, в якій вони опинилися посприяв їхньому особистісному зростанню? Що саме в той час, коли вони опинилися в стані «пан або пропав», тільки тоді вони почали рухатись. Люди розповідають, що це відбувалося в таких випадках, як розлучення, смерть близької людини, боротьба з тяжкою хворобою, банкрутство, скорочення на роботі, криза в країні.

Як вони розповідають мені на наших зустрічах, що раніше навіть й подумати не могли, що зможуть кинути роботу та побудувати свій бізнес, переїхати в іншу країну та створити щасливу сім’ю, змінити кардинально професію.
Вони здивовані тим, що відкрили в собі здібності, ресурси, проявили неочікувані риси характеру, які раніше до переломного моменту в їх житті не проявлялися.
Чому ж деякі люди починають рухатись саме тільки тоді, коли щось трапилось?


Приходять жінки розчаровані чоловіком та кажуть, що займуться улюбленою справою, коли підуть від нього. І кажуть вони це від болю. Як тільки все налагоджується, зонову забувають про свої бажання. Я завжди дивуюсь та запитую, чому треба йти від чоловіка, щоб зайнятись улюбленою справою? Чи дійсно, щоб схуднути треба позбутися дітей та чоловіка, бо для них треба готувати?
Чому ви вважаєте, що саме одинокість — це єдиний шлях стати самим собою?


Хіба тільки через біль можна почати рухатись?
Насправді більшість людей згодні з тим, що знали, до життєвої кризи, що живуть не так, як насправді б хотіли, але довгий час нічого не змінювали.

Сильний біль та життєвий виклик посприяли усвідомленню, що робота не подобалась, що безвідповідально ставились до фінансів — покладались тільки на другу половину все життя, не піклувались про себе та відкладали мрії на завтра.
І я не виключення, колись і я була такою людиною, яка рухалась та зупинялась, рухалась та зупинялась. Перша частина мого життя теж показала, що саме успішні проєкти та зміни в особистому житті відбулися після точки болю.
Так, хмари потрібні, щоб рослини росли.

Та все ж таки краще керувати своїм життям, планувати його та ставити цілі — не чекати кризи.
Багато з вас мають дуже добрі наміри, хочуть змін, але починаючи їх, кидають по дорозі, повертаються знову до старого життя.

Таким чином утворюється замкнений цикл, який формує впевненість у вашому безсиллі та нікчемності.

Позбутися величезного болю від неочікуваних змін — це перша причина почати шлях до щасливого життя через самореалізацію.
Але є й другий шлях, який  набагато приємніший. Цей шлях вже зараз може вас зробити щасливими.
Це чесність в першу чергу з самим собою та оточенням. Мати сміливість зізнатися собі в чому ти себе зраджуєш.  Згадайте скільки разів на день ви відчули заздрість, часто це сигнал, що ви віддалилися від ваших мрій.
Якщо ж життя будується на брехні собі, то через деякий час це життя завалиться, як картковий будиночок.


Бути чесним — це зізнатися собі, що одна ваша частина не хоче змін, що у вас є багато страху та переконань, які самообмежують. Зрозуміти, що ви це саме та людина, яка чинить найбільший опір змінам.
Зробити сміливий крок до мети — це означає не тільки прийняти рішення, а й пройти випробування.

Це випробування ми коучи, називаємо Циклом Змін.
Якщо вам знайомі наступні симптоми:

  1. Невдоволення — ви відчуваєте себе нещасним та невдоволеним своїм життям. Терпите, пояснюєте собі своє становище обставинами, бо це зручно та боїтеся змін. Наприклад, зараз криза, тому шукати кращу роботу нереально.

2. Остання крапля – зрештою ваш рівень незадоволення став критичним через вигорання або якусь драматичну подію. У вашому житті почався землетрус. Це переломний момент.
Наприклад, у вас в компанії де ви працюєте припинили виплачувати бонуси та пішли чутки про скорочення. Вам давно вже набрид проєкт, в якому ви були залучені та не було серйозного приводу перейти в більш перспективний та тепер у вас є справжній привід щось змінити.

3. Рішення — ви досягли точки неповернення. Ви готові до рішучих змін. Робите перший крок та отримуєте проблиск надії.
Наприклад, ви пройшли співбесіду і вам запропонували місце в іншій компанії.

  1. Страх — ви стаєте вільним, перед вами відкриваються безмежні можливості і вам стає від того страшно.
    Наприклад, на старому місці вам все відомо, ви знаєте співробітників, знаєте продукт та процеси, які там відбуваються. На новому місці поки ще все невідоме.
    Повертатися до минулого сумно, але нові можливості — це й нові виклики та перепони, які треба буде долати. Ви починаєте стояти на місці, тому що вже сумніваєтеся у своєму рішенні. Від цього вам сумно, ви відчуваєте безпорадність.

5. Амнезія — ви вже забуваєте, що вас не влаштовувало у житті до того, як ви вирішили його змінити. Навіть починаєте знаходити плюси в тому старому, але дуже звичному житті.
Наприклад, ви починаєте згадувати прекрасне минуле в старій компанії, починаєте бачити тільки позитив, сподіваєтеся, що чутки не справжні та все налагодиться.

  1. Відмотування назад — ви починаєте крокувати до минулого звичного життя. І так робить більшість людей.
    Наприклад, вам пропонують трохи більшу зарплатню. в старій компанії. Ви відмовляєтесь від нової пропозиції та забуваєте про те, що насправді вам вже давно хотілося змін.

І так, на жаль відбувається з більшістю.
Як пройти цей Цикл Змін та опинитися там, де бути дійсно хочеться?
Перше, що було б добре зробити — це бути чесним з самим собою, бо гратися з собою в хованки, як на мене, дуже жорстоко.
Бути чесним означає повернутися до себе лицем та визначитись зі своїми цінностями, зрозуміти пріоритетність цінностей.

Важливо знати, що ціль товаришує зі словом “мати”.

Цінність товаришує зі словом “бути”. Цінності — це ні в якому разі не принципи та стереотипи.

Цінності — це бажання вашого серця, це те як вам бути, як жити, як діяти та які вчинки робити. Це про те як ви хочете прожити життя.
Повідомити близьким людям чесно про свої бажання та потреби.
Існують різні ресурси для того, щоб приймати правильні рішення, знаходити сенс в житті, бути в гармонії з цінностями та йти вперед під справжню музику своєї душі.

Як ви можете допомогти собі зробити це?
Використати методики коучингу, які вже довели свою ефективність науковими дослідженнями. Для кожного етапу Циклу Змін існують інструменти-помічники для успішного його проходження.
Ви можете зробити це з коучем-психологом, або самостійно через інші ресурси. Тільки будьте обережні та уважні, щоб не попасти в пастку і не переплутати цілі та цінності.

Для пошуку своїх цінностей ви можете скористатися наступними ресурсами:
курси з коучингу та психології
курси з коучингу та психології
консультації коуча-психолога
«Досягнення цілей» – Мерелін Аткінсон, Рає Т. Чойс; покрокова система;
«Дивись уперед. Надійний шлях до омріяного життя» – Майкл Гаят, Деніел Гаркаві;
«Усвідомленість, Як знайти гармонію в нашому шаленому світі» – Марк Вільямс, Денні Пенман

Автор, Наталія Котульська

https://www.facebook.com/natkot.coach

https://www.facebook.com/rogearson.coach.center/

хочу на тренінг